Jdi na obsah Jdi na menu
 


TRÉNINKY

Sezona 2015/2016

Trénujeme převážně v okolí Valašských Klobouk, Brumova-Bylnice a Štítné nad Vláří. Cílem letošního tréninku by mělo být spokojené spřežení 6 psů, kteří by jezdili převážně midové vzdálenosti (v zimě kolem 30 km). V letošní sezoně mám 3 nové mladé psy (feny) a také spoustu rodinných důvodů (budoucí běžkařku na |Ledovku-Adélku a rekonstrukci domu), takže si žádné cíle nekladu a budu rád, když se podaří zajet dostatek tréninků, aby měly noví mladí psi príma zkušební sezonu.

Rádi přivítáme zájemce o trénink tažných (i netažných) psů, se kterými budeme moci zkoušet předjíždění, sepřahání psů a další zajímavosti. Zapřaháme od září do března. Vybavení i psa půjčím můžu půjčit =)

 

 

LEDEN: Zima sice přišla, ale jen ta mrazivá část, takže pořád na káře a na zmrzlém povrchu-jezdíme jen krátké jízdy a opatrně-zem je jako kámen. Ke konci ledna konečně napadlo něco sněhu. Není ho moc, ale na hřebenech se jezdit dá. Tak zkoušíme projíždět nové tréninkové trasy v okolí Holého vrchu a také klasiku za Končitou do území nikoho. Trénuju "jen" s 5 psama (3 psi a 2 feny), tak je to do kopců slabší, ale zase si užíváme výletů.

PROSINEC: Psíci dostali spoustu času na odpočinek. Mé pracovní nasazení nedovolovalo trénovat, tak jsme jenom venčili. Jelikož se letos nechystám na závody, tak mi to tolik nevadí. 

LISTOPAD: Tréninkem jsme se letos chtěli připravit (vlastně pouze a jenom) na Držkovský cross-22 km do kopců. Jelikož jsem však jezdili výhradně po rovině (až na pár tréninků), tak to i přes tu těžkou káru nebyly tréninky do kopců. Proto jsem ještě na poslední chvíli připravil trénink pouze do kopce. Trénink byl príma-krásné výhledy, podzimní listí, ... U psů bylo znát, že v kopcích ještě nebyli, tak to bylo na můj vkus slabší =) Trénink však skončil nedobře pro Báru, která si nějakým zázrakem ošoupala přední packy. Má letos nějakou smůlu (odřená na Louce a nyní opět během chvíli sedřené packy). Ostatní byli ok, tak nevím, proč zrovna Bára. Po tréninku bylo jasné, že Držkovský cross pojedu se 6 psy (z toho 3 drobnější feny v první sezoně-z toho jsem nadšen tedy nebyl =)

 

ŘÍJEN: Všechny říjnové tréninky probíhají na rovině u řeky na motorové čtyřkolce, kterou tahá 7 psů. Kupodivu s ní nemají takový problém, jak jsem si myslel. Stala se mi zajímavá věc-a sice, že při rozjezdu mi leadři oba ve stejnou chvíli roztrhli karabinu a pelášili kupředu. No naštěstí jsou to leadři s přivoláním =). Koncem října jsem se dostal na hodinové jízdy se čtyřkolkou a bylo na čase změnit (odlehčit) dopravní prostředek mushera. Tak jsem si řekl, že večerní jízdu si střihnu naposledy na těžké čtyřkolce a ráno se "proletíme" na chlaňovce. Poslední jízda na motorové čtyřkolce skončila po 100 m, při přejezdu brodu se nám kolečko polámalo (vyrvaný) čep od ramene-kola.  

 

ZÁŘÍ: Začátkem září jsme začali s tréninkovými jízdami. Zaměřujeme se na pomalou těžkou práci s účelem nabrání fyzické kondice u psů. V tréninku je 7 psů. Falko (táhne mu na 10. rok) mi dal najevo, že ještě nehodlá odpočívat a spokojeně začal trénovat. Mám v týmu nové tváře-3 feny od Levíčků (viz naši psi). Nové feny se tváří v zápřahu spokojeně, dobře pracují, takže věřím, že z nich budou dobré závodnice. Tréninky jezdím na loukách na Valašskými Klobouky, ale stále častěji zajíždím trénovat do Štítné nad Vláří, kde jezdím podél řeky (je tam príma přehled, rovina-pohoda-asi stárnu, že vyhledávám neadrenalinové tréninky). Z nedostatku času trénuju jinak než doposud-"v blocích"-tzn. trénink brzo ráno, večer a pak zase ráno. Psům se to zdá být jedno, spíš by rádi takto strávili celý týden =) Čím více jezdím, tím je to víc baví =)