Jdi na obsah Jdi na menu
 


2014/2015

Lesňanský mid - 21.-22.2.2015

 

Už to vypadalo, že se letos na zimní závody nepodíváme, ale nakonec se podařilo odjet alespoň na jedny závody na sněhu. Naštěstí to vše vyšlo do termínu závodu v Oravské Lesné, což máme v podstatě „přes kopec“. Natrénováno moc nebylo, ale přeci jen jsem věřil, že v pohodě tento mid zvládneme. Ve čtvrtek definitivně padlo rozhodnutí, že jedeme, nabalil jsem dodávku a v pátek navečír jsme se i s oblíbeným doghandlerem Honzou vydali na cestu. Jsem rád, že jsme nakonec vyrazili už v pátek a ne podle původního plánu v sobotu ráno. Proč? Asi se nemá cenu zmiňovat o lepším odpočinku psů a mushera…především jde o účast na proslulém večerním musherském setkání v Oravské Lesné. Organizátoři zde vždy připraví neskutečnou náladu, takže jsme dorazily do vrcholu večírku (cca ve 23 hod) a měli jsme co dělat, abychom zapadli. Vše samozřejmě po důkladném obstarání psů.

V sobotu ráno se již rozjel kolotoč příprav na start do první etapy. Chalani pro nás připravili trať cca 27 km dlouhou. Zvolil jsem pozvolnější tempo, tzv. na pohodu do cíle. Jelikož to pro Mika a Rockyho byl nejspíš poslední závod, chtěl jsem si to s nimi především užít a neřešit problémy. Pséci dojeli do cíle v dobré náladě, takže velká spokojenost. Trať je na Oravě široká po lesních cestách, se sněhem tu tradičně nebývá problém, a i když už značně odtávalo, stále to stačilo na bezproblémovou jízdu.

Velmi příjemným zpestřením byla sobotní noční etapa, která je i divácky velmi oblíbená. Psi se tvářili velmi spokojeně, takže jsem si dovolil je pustit, ať se proběhnou. Trať vedla po sprintové části-necelých 10 km. Ve tmě nám to výborně šlapalo, až jsme se zamotali s Mírou Hurychem. Psi se pozdravili, my s Mírou také a frčeli jsme dál-dokonce bych řekl, že to bylo příjemné motání, přestože jsme samozřejmě ztratili cenné vteřiny =) V cíli se nám podařilo „sejmout“ oheň, který stál v cestě na náš stake-out. Prostě velký zážitek!

Nedělní etapu (opět 27 km)trochu poznamenalo teplé počasí, ale zdárně jsme dojeli do cíle, kde nás trochu mrzelo 5 vteřin od třetího místa-a to jsem si už tolikrát říkal, že musím na ty starty jezdit včas, pak to chybí =)

Závěrečné poděkování patří psům za to, že mi umožnili si projet oravskou krajinu, Honzovi Trochtovi za profesionální pomoc u psů i v hospodě a samozřejmě pořadatelům! Orava je region mushingu zaslíbený!

orava.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radíkov mid - 29.-30.11.2014

 

Tradiční moravské ukončení podzimní sezony v Radíkově u Olomouce pod taktovkou rodiny Renaty Mackové a Hanáckého musher klubu.Jako vždy zde panovala vynikající pohodová atmosféra. Možná i proto se sem tradičně sjede spousta závodníků „amatérů“, pro které je to první závod.

Midová trať byla dlouhá něco málo přes 11 km a byla trasována trochu jinak oproti minulým letem. Důvodem byla těžba v lese. Díky tomu se trať více klikatila v lese, což byla dobrá škola pro leadry. Jinak klasika-půlka z kopce, půlka do kopce povětšinou po lesních cestách.

Na psech byla ještě znát únava z tréninků před Bělčí a z Bělče samotné, tak to nebyl žádný fičák, ale i tak jsme v pohodě dojeli do cíle-celkově na druhém místě. Na startu druhého kola se přetrhla karabina-se slovy, že minuta na midu není nic, jsme ji v klidu vyměnili…no nakonec ta minuta chyběla (já to tušil) =).

 

 

 

 

Hradecký mid-Běleč n.Orlicí 22.-23.11.2014

 

V Bělči se stejně jako loni jelo mistrovství republiky na midové trati (22,5 km). V naší kategorii závodila početná skupina 17 musherů včetně zahraničních účastníků. Na startu byla šou, večer pak fajršou. Trať se po bouřlivém odstartování startérem a pomocníky klikatí Bělečskými lesy, takže i v této rovinaté krajině je co k vidění (pěkné lesy, rybník, hhajdy).

Naši psi nejsou zvyklí jezdit tak dlouhé tratě pouze po rovině, ale i tak se s tratí vyrovnali dobře a po oba dny v pěkném tempu doběhli do cíle. Menší problém k závěru druhé etapy měl Mike, ale přičítám to tvrdšímu podkladu, délce trati a věku Mika. Přesto to „nezabalil“ a v poklidu jsme dojeli do cíle. Celkově nám to stačilo na krásné 5. místo. Všichni závodníci před náma měli obdivuhodné tempo.

Zázemí v Bělči je skvělé-obrovská louka na stakeout, příjemná hospůdka s jídlem a místním pivem a rumová kontrola s vodou pro psy v polovině trati. Všechno zde má své místo a řád. Pořadatelé („Metujáci“) to mají tento kolos (závod) perfektně zajištěný, dokonce včetně šíření dobré nálady! I proto se tu každoročně sejde obrovské množství musherů (celkem téměř 200) a my doufáme, že za rok zase. Opět díky Honzovi za bezchybné doghandlerství! Celkové výsledky ZDE.

 

Držkovský cross 8.-9.11.2014

 

První letošní mid jsme jeli v Držkové, kde uspořádal nultý ročník midových závodů Dan Destileri Navrátil, Solisko o.s. a spol. A že to byl pořádný mid!! Trať měla 22,5 km, kopcovitý  profil a široké bezpečné cesty. Startovalo se z perfektního zázemí Patriot camp v Držkové, po startu bylo třeba držet psy v pomalém tempu, protože se jelo po asfaltu, který nás zavedl do táhlého stoupání lesem na první rumovou kontrolu, následoval dloouhý sjezd, až na kontrolní bod v polovině trati, takže bylo nutné rozumně rozložit síly psů, aby zvládli celou porci tohoto midu. Trať byla náročná jak pro psy, tak i pro mushery. Do cíle jsem dorazili po oba dny v čase pod 1,5 hod. To nám stačilo k prvnímu místu. Před závodem jsem měl obavy, aby psi tuto porci zvládli. V nedělním dojezdu do cíle se mé obavy rozplynuly-psi strojově běželi a obě kola zvládli bez zaváhání. Po celou dobu akce panovala vynikající nálada, kterou nám nezkazilo ani nevlídné počasí. Naopak poměrně teplého počasí někteří využili ke koupeli ve vodní nádrži. 

Díky Danovi za perfektní organizaci a nadstandardní péči o závodníky, Patriot campu za výborné zázemí, jídlo, řezané pivo a ochotu obsluhovat partu dospělých dětí. A díky Honzovi za pomoc u psů.

Za rok se tu doufám opět sejdeme!!! VÝSLEDKY ZDE.

drzkova.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ježdění na Valše III-Louka u Olešnice 20.-21.9.2014

 

Prvním závodem letošní sezony byla pro nás Louka pořádaná Janou Tomáškovou, Michalem Chovancem a obyvateli a přáteli obce Louka u Olešnice. Ač nám počasí příliš nepřálo-pro mushery a psy bylo řeknu to sprostě VEDRO. Naštěstí pořadatelský servis (voda až téměř u startu) a skvělá atmosféra závodu, nedovolila propadat závodníkům do trudomyslnosti. Naopak si každý mohl vychutnávat pěknou vysočinskou krajinu. Trať vedla podél cesty po poli, kde si zájemci mohli vyzkoušet slalom se psy mezi tyčkami (značení), poté do lesa, sjezdem k rybníku a výjezdem do cíle na stakeout-tudíž opačným směrem jako loni. Celková délka se naměřila na cca 3,5 km, takže se to dalo zvládnout i v teplém počasí. Následovalo hasení žízně u psů vodou, u většiny závodníků pivem v místní hospůdce, kde se žízeň protáhla až do pozdního večera (děkujeme Janě za výtečnou obsluhu a neskutenčou trpělivost). Večer končil za zvuku harmoniky skvělého Davida Fučíka. Příště to snad i roztančíme. Díky všem pořadatelům-bylo o nás postaráno opravdu výborně jak v zázemí tak na trati!

V Louce jsem jel kategorii 6 psů. Jeli jsme ve složení: já a chlaňovka (kára) a před náma Rocky a Mike, Bajk a Ibra, Falko a Skot. Ibru jsme si zapůjčili od Martina Vrtěla na tento závod a pomohl nám tím ke druhému místu (VÝSLEDKY). Dobrá zpráva je, že pséky netrápí žádný zdravotní problém ajsou připraveni na trénink pro tuto sezonu. 

louka2014.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOGTREKKING Valašské kotáry: 28.-31.8.2014

Stejně jako loni při prvním ročníku jsme se velkou měrou podíleli na pořádání Valašských kotárů. Já a Honza jsme se věnovali pořadatelským záležitostem, Katka stihla jít midovou trať. Více informací na stránkách Valašských kotárů.

 

Šlapanický vlk moravským krasem: 12.ročník Šlapanického Vlka 10.-13.4.2014

JAN TROCHTA 

Nápad vyzkoušet si dogtrek mě v hlavě zrál už dlouho. Ale až letos jsem tento nápad uskutečnil. Volba padla na pro mě nejbližší lokalitu-okolí brna, kde se v půlce dubna uskutečnil Šlapanický vlk moravským krasem. Jelikož se mě do toho podniku nechtělo jít úplně sám, začal jsem zvát všechny lidi v okolí, kteří mají psa a nevadí jim chodit po
lese. Z možných variant ( 25, 43, 82 km) jsme si vybrali tu prostední-MID. Přece jenom 25 je málo, a 82 na první pořádný výlet je dost. Po pátečním zjištění kam půjdeme a kolik toho máme před sebou jsme šli rychle spát abychom mohli být v 7 ráno na startu.

Náš základní tým tvořili dvě dvojice - Katka a její Rodézký Ridgeback Amélie a já s Bavorským Barvářem Brendou. Náš hlavní plán kromě dojítí do cíle byl časový limit 10 hodin, s tím že zkusíme kolik toho uběhneme. S tím jsme začali hned od začátku, kdy jsme předběhli první skupinky závodníků a vyrazili vstříc trati. Trať ze začátku vedla malýma vasničkama kde nás zaujala například lavka ve tvaru plachetnice. Postupně jsme začali šplhat do kopců a také se začaly objevovat první pohledy do krajiny mezi Brnem a Vyškovem. Slunce už začínalo svítit intenzivněji tak jsme uvítali jak jablko naprvní kontrola tak i pokračování trati v lesíc, kde sjem potkávali jak zajímavé stavby, tak i památníky nebo designově zajmavé posedy vypadající spíš jako kosmická loď. Trať pěkně ubíhala a tak po třech hodinách jsme dorazili do půlky trati, kde náš uvítala právě otevírající hospoda s polévkou. Po osvěžené jsme dál pokračovali po lesních cestách po trati s dobrým pocitem že časově máme velký náskok než jsme původně zamýšleli. Po přibližně 25 km se většině závodníků, které jsme potkávali objevoval úsměv na rtech jak pěkně to jde a sem tam jsme se dali s nimi do řeči. To se nám ovšem vymstilo, kdy jsme přešli kontrolu a museli se poté vracet 3 km zpátky. Tím jsme si natáhli trasu na příjemných 49 km. Jelikož druhá půlka trati byla již více či méně po asfaltovém povrchu začaly se ozývat i nohy, které začaly protestovat tvorbou puchýřů.

Nic jsme toho nedbali a spěchali do cíle, který se již blížil. Na posledním kilometru se objevil nečekaný poslední kopeček. Na jeho vrchol jsme se již dostávali silou vůle a mě bohužel v tom stoupání praskl zmíněný puchýř a do cíle jsem již jenom doklopýtal v čase 8:30. Zde jsme si dali asi tří hodinový odpočinek doplěný jídlem, pivem, a jinými pochutinami.

Po vydatném spánku již zbývalo jen přebrat ceny za účast a začít se těšit na další podnik, kdy si už začínám věřit na delší trať s přespáním. Doufám že stejně jako nám se to líbilo i našim psům, kterým patří velká chvála za to že museli zvládnout necelých 50 km na vodítku a ještě nás semtam táhnout.

p1130735.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radíkov-jarní rozloučení se sezonou-sprint (29.-30.3.2014)

Tradičně poslední závod sezony proběhl v Radíkově u Olomouce. Letošní jaro nám přineslo velmi teplé počasí, takže každý "závodník" myslel především na své psy a v sobotním "vedru" psy nepouštěl do absolutní rychlosti. Dokonce jsem si stihl dát s Danem Navrátilem trochu rumu přímo na trati http://www001.estranky.cz/system/editor/fckeditor/editor/images/smiley/msn/regular_smile.gif. Trať na Radíkově byla 4 km dlouhá s dobrým podkladem a spoustou zajímavých zatáček. Nedělní etapa se jela ráno, takže teplota vzduchu ještě nebyla tak vysoká. To se podepsalo na výkonech psů i musherů a většina spřežení měla nedělní čas rychlejší. Naše spřežení jelo naposledy s Emilem a Errolem. Všichni psi jeli svižně a v zatáčkách bez zaváhání, takže jsme si vyjeli celkové první místo s pěknou průměrnou rychlostí. Velké díky pořadatelům za pohodový závod a zázemí, závodníkům za veselou atmosféru a také díky fotografům!

dsc_0046.jpg